Grūtības norīt ēdienu! Praktiski padomi, kas atvieglos aprūpētāja ikdienu
Praktiski. Kā paēdināt cilvēku, kam ir grūtības norīt ēdienu
Arī tā mēdz gadīties, ka pēc pārdzīvota insulta, pat ikdienišķas aktivitātes izrādās visīstākais izaicinājums, tai skaitā – ēšana un ēdiena norīšana. Dalāmies ieteikumos, kas jāņem vērā aprūpējot tuvinieku, kam nepieciešama īpaša pieeja, jo ir grūti norīt ēdienu.
To sauc par disfāgiju – normāla, fizioloģiska rīšanas procesa traucējums, kas tiek saistīts ar mutes dobuma, rīkles, barības vada vai gastroezofageālā krustojuma traucētu darbību. Ņemot vērā, ka rīšana ir sarežģīts process, tas var radīt arī dažāda veida komplikācijas: aizrīšanās risku, var izraisīt plaušu iekaisumu (pneimoniju), smakšanu (aspirāciju), ēdienam iesprūstot rīklē. Disfāgija ir arī viens no iemesliem, kādēļ cilvēks neuzņem nepieciešamās uztura devas, kā rezultātā veidojas uzturvielu deficīts organismā – malnutrīcija. Lai to nepieļautu, aprūpējot tuvinieku, kam ir grūti norīt ēdienu, ieteicams ielāgot šos trīs likumus:
1. Pagatavo piemērotā konsistencē
Visvieglāk ir norīt ēdienu, kas nav košļājams un drūpošs, bet pēc konsistences atgādina putriņu. Tātad – masai ir jābūt viendabīgai un mīkstai. Īpaša uzmanība ir jāpievērš šķidrumu norīšanai – nepieciešamības gadījumā var izmantot pārtikas iebiezinātāju, lai padarītu šķidrumu nedaudz biezāku, jo tādu norīt būs vieglāk.
Drošai rīšanai piemēroti produkti: dārzeņu, augļu biezeņi; putras (viendabīgas masas); jogurti; ķīselis; omlete; želejas; krēmi; maltas gaļas mērces.
Drošai rīšanai nepiemēroti produkti: graudaugi; sausa maize; cepumi; rieksti; griķi; rīsi.
2.Pareizi sagatavojies ēdienreizei
1. Pārliecinies, vai tuvinieks šobrīd ir gatavs maltītei, viņam ir jābūt možam. Miegainu barot vai dot padzerties nedrīkst!
2. Cilvēkam jāatrodas sēdus pozīcijā (ieteicams 90 grādu leņķī), mugurai jābūt atbalstītai pret krēsla/gultas atzvelkni (pozicionēšanai var izmantot spilvenus).
3. Gan pirms, gan pēc ēdienreizes nepieciešams attīrīt mutes dobumu no aplikuma.
4. Ieteicams novērst traucējošus faktorus, izslēgt radio, televizoru, lai varētu koncentrēties tikai uz ēšanu.
1. Pārliecinies, vai tuvinieks šobrīd ir gatavs maltītei, viņam ir jābūt možam. Miegainu barot vai dot padzerties nedrīkst!
3.Mudini apgūt drošas rīšanas tehnikas
1. Ēst maziem kumosiem, dzert maziem malciņiem. Pirms nākamā kumosa jāpārliecinās, ka mutes dobums ir iztukšots. Vienlaikus drīkst košļāt tikai vienu kumosu.
2. Ēšanas laikā galvai jābūt paceltai. Veicot norīšanu, zods tiek nedaudz noliekts uz leju un piespiests pie sevis.
3. Nesteidzini! Ēšanai jānotiek lēni.
4. Ēdiena kumosu kārtīgi jāsakošļā.
5. Ēšanas laikā jāizvairās no sarunāšanās.
6. Nav ieteicams ēst un dzert vienlaicīgi.
7. Jāpārliecinās, ka ēdiens nav pārāk karsts un to var droši norīt.
9. Pēc ēdienreizes cilvēkam vēl 30 minūtes jāpaliek sēdus stāvoklī.
12. Pēc ēdienreizes jāpārliecinās, ka mutes dobumā nav sakrājies ēdiens. Vajadzības gadījumā nepieciešams atbrīvoties no ēdiena pārpalikumiem.